captcha

Шта су то европске интеграције?

Након Другог светског рата идеја уједињене Европе првобитно је била усмерена на спречавање евентуалних даљих ратних сукоба и на очување мира и стабилности на Старом континенту. Политика проширења је без сумње једна од најуспешнијих политика Европске уније јер је обезбедила стабилност и просперитет земљама чланицама током протеклих 50 година. Са својих 500 милиона становника Европска унија је данас прерасла у јединствен облик политичке и економске сарадње са почетних шест на 27 земаља чланица. Унија је глобални играч у мировним мисијама и највећа трговинска зона на свету, као и најзначајнији светски давалац развојне помоћи. Мада се умногоме разликују, државе чланице ЕУ су уједињене у посвећености миру, демократији, владавини права и у поштовању људских права. Врата ЕУ отворена су за све европске земље које желе да јој се прикључе кроз један потпуно демократски процес. Коначна одлука је на самим грађанима Србије.

Зашто су интеграције важне?

ЕУ је важан глобални играч како у економском, тако иу политичком смислу. Припадање једној оваквој организацији доноси важне користи државама, привреди, као и грађанима, јер обезбеђује стабилност, мир и просперитет. Услови које земља треба да испуни да би се прикључила ЕУ подразумевају низ реформи које чине осавремењавање политичког, економског и правног система. Све ове реформе имају за циљ увођење европских стандарда у функционисање државе и побољшање услова живота сваког грађанина Европске уније. Током процеса интеграција ове важне реформе реализују се уз политичко усмеравање и финансијску помоћ ЕУ. Реформе су потребне како би се омогућио бољи живот грађана независно од тога да ли ће они на крају гласати за чланство у ЕУ или не.

Каква су искуства земаља које су се раније придружиле?

ЕУ се већ шест пута проширивала и та проширења су праћена позитивним искуствима, која су показала да приступање побољшава квалитет живота грађана и животни стандард у земљама које се прикључују. Искуство показује да су земље које су се до данас придружиле ЕУ оствариле значајан развој економског сектора захваљујући политичкој стабилности и новим тржишним могућностима и приликама за улагање. Реализација свих предуслова од стране српске администрације биће од користи и за земљу и за њене грађане.
Доказ позитивних резултата претходних проширења јесте тај да се јаз у погледу животног стандарда у различитим деловима Уније смањује због интеграција, док БДП по глави становника (бруто друштвени производ који је стандардна мера богатства) у земљама попут Кипра и Словеније расте и приближава се просеку на нивоу ЕУ. Ево неколико чињеница: након проширења из 2004, у Европи је за четири године створено три милиона нових радних места; трговинска размена између старих и нових чланица се утростручила са отприлике 150 милијарди на 450 милијарди евра и економски раст у новим земљама чланицама имао је просечну стопу од 1,75 одсто годишње од 2000. до 2008. године.

Шта Србија добија интеграцијом у ЕУ?

Србија јесте и одувек је била европска земља у историјском, географском и културном смислу и зато је пуноправно чланство у ЕУ природно решење за Србију и њене грађане. У економском погледу, такође, Србија је чврсто везана за европско тржиште, будући да се 57 одсто њене укупне трговинске размене обавља са ЕУ. Уласком у пуноправно чланство Србија ће седети за столом са креаторима политике ЕУ и тако утицати на све одлуке Европске уније, директно бирајући своје представнике у Европском парламенту. Министри и шеф државе присуствоваће заседањима Европског савета и Савета министара и учествоваће у раду свих других тела задужених за одлучивање на нивоу ЕУ. Поред тога, чланство ће допринети даљој стабилизацији политичких и економских реформи и позитивно ће утицати на добробит грађана Србије (позитивне и директне промене у свакодневним животима могу се уочити у областима као што су заштита животне средине, здравство, безбедност на раду, заштита потрошача, конзуларна права, безбедност хране и друго).
Након чланства већ значајна финансијска средства ЕУ драматично ће се увећати кроз структурне фондове који се троше на даље инвестиције у инфраструктуру, заштиту животне средине иу регионални развој. Огромно унутрашње тржиште на коме границе не постоје, од Малте па све до Финске, довешће до јаче конкуренције, а тиме и до већег избора и нижих цена робе, као и до могућности за улагање европских фирми у Србији, али ће омогућити и српским предузећима да почну да стварају своју мрежу у Европи.

Види све

Календар

јан 2015
Пон Уто Сре Чет Пет Суб Нед
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31